Rzepka - bajka ludowa

Zyl sobie Dziad,
Lichyl sto lat.

Posadzil Dziad Rzepke,
Podlal woda z rzeki.

Rosla Rzepka, rosla...
Za duza wyrosla.

Dziadek poszedl do ogrodu...
Rzadkiej Rzepka tam urody!

Ja pociagnel stary... Nuz!
Rzepka wrosla, ani rusz.

Dziad zawolal swoja Babe.
Alez z nia bez ladu-skladu!

Dziad zawolal zatem Wnuczke.
Ciagne Wnuczka... Ziemia buczy.

Zawolali otoz Pieska.
Pies uronil gorzka lezke...

Zawolali swego Kota.
Marna byla to robota...

Ciagna Rzepke Baba z Dziadem,
Wnuczka, Piesek... Nie da rady.

Rzepka siedzi jak krolowa,
Wyciagnieta do polowy.

Nagle Mysz przybiegla mala,
Ogon koci w mig zlapala...

Kot przestraszyl sie... Pociagnal
Za wlochaty Pieska ogon.

Pies pociagnel Wnuczke... Zatem
Wnuczka pociagnela Babe...

Baba – dziada... Dziadek - Rzepke...
Rzepka wyszla...
Mysz uciekla.


Рецензии