Matematica

Multe stiinte de om au fost invintate,
Si ele niciodata nu vor fi uitate.
Deoarece aduc oamenilor infinit folos,
Le ajuta sa inteleaga ce e bine si frumos.
Dar ca si la oameni, in lumea stiintilor,
Matematica - a fost aleasa  Regina Cunostintelor.
Datorita acestei stiinte minunate,
Multe lucruri au devenit mai usor explicate.
Cu ajutorul cifrelor,  putem numara,
A ne scrie virsta, a numerota ceva.
Si a face rebusuri si ghicitori,
Si a scrie adresa pe scrisori.
Inca de mici cu totii le stim,
Iar in clasele primare le-am invatat sa le scrim si sa le citim.
Acum cifrele ne insotesc mereu,
Si-n viata de acasa , si-n cea de liceu.
Dar nimeni nu stie cine anume,
A adus cifrele romane si arabe in lume.
Caci fara ele viata nu ar progresa,
Si totul pe  un loc monoton ar sta.
Insa matematica nu numai din algebra e compusa,
Ci si dintro veche stiinta din antichitate adusa.
Aceasta stiinta e numita geometrie,
Si este folsita cit in matematica, atit si-n geografie.
Cu ajutorul ei, stim ca Tera e sfera, ci nu cerc.
Iar din cerc , se poate forma semicerc,
Aceasta forma o are uneori luna,satelitul Terii,
Si curcubeul fermecat in timpul verii.
Constructiile din Egipt, sunt numite – piramide,
Exista si obiecte in forma de elipsoide.
Si unghiuri, si triunghiuri, si prisme, si patrate,
Deci, figurile geometrice pot fi lung enumerate.
Am constatat inca o data,
Ca viata fara matematica , ar fi cam ciudata.
Si deaceea trebuie sa nu ne lenim,
Si sa depunem efort , ca mai bine s-o stim.
Nu pentru parinti, sau pentru profesori,
Ci anume pentru insasi noi.
Caci numai invatind , noi vom progresa
Si  pe apropiati cu acesta ii vom bucura.


Рецензии