Виталий, игумен Дубенский, Стихи из глав 34-39 ч. 2 Диоптры до 1

[Глава 34 "О первомъ мира полцЪ - гордости"]

[Концовка:]

Древеса на высотЪ сущая нашествїя ради вЪтреняго скорїе листвїя обнажаютъся. ТЪмъ, аще хощеши безбоязненъ быти:

Люби оумаленїе
И храни смиренїе.

__________________________

[Глава 35 "О смиренїи"]

[В середине:]

Елико, брате, будеши смиреннЪйшїй,
Толико будеши Б[о]гу прїятънЪйшїй.

[Концовка:]

ТЪм смиренномудрствуй о себЪ и обрящеши болшую бл[агода]ть оу Б[о]га.

На н[е]б[е]сномъ престоле сподобишися
Вознестися, егда малъ сый смиришися.
_____________________

[Глава 36 "О лихоиманїи"]

[Концовка:]

Наказующему тя Б[о]гу повинися
И лихоимства, яко гибели, хранися.
____________________

[Глава 37 "О благоподаянїи"]

[В середине:]

Лихоимъца нищїи всегда проклинаютъ
И см[е]рти его свои ближнїи желаютъ,
Аще впадетъ в нЪкое васнь* прегрЪшенїе,
Сей злославенъ прїемлетъ от всЪхъ хуленїе.
Щедраго же всЪ купно бл[а]га нарицаютъ
И от клевещущихъ золъ его защищаютъ.
Многа от всЪхъ прїемлетъ сей похваленїя,
Научивый ся нищимъ бл[а]годЪянїя.
Сего лЪтъ естъ на земли всегда оублажати
Нищихъ любяща от бл[а]гъ своихъ оущедряти.

[Концовка:]

Отвержи оубо, брате, лихоиманїе
И за вЪчное буди щедръ воздаянїе.

[* васнь (церковнослав.) - может быть, вероятно.]
__________________________

[Глава 38 "О грЪсе блуда"]

[Концовка:]

Хотяй оузрЪти Б[о]га ясно,
Сохрани чистоту опасно.
________________________

[Глава 39 "О чистотЪ"]

[Концовка:]

Мирскiхъ бЪжи, якъ гибели, сластїй
И всякїхъ плотскїхъ безмЪстныхъ страстїй.
Да будет выну душа ти чи'ста
И содЪетъся Хр[и]сту невЪста.
_______________________

Источник: "Диоптра", пер. Виталия. Изд. 2-е. Евье или Вильно, типография Братская, 1642. (Оригинал, отдел редкой книги Нац. библ. РБ, 094/166)
________________________


Рецензии