Янка Купала. А хто там iдзе

 А кто там идёт, а кто там идёт,
 Огромной сплочённой толпой?
 - Белорусы.
 А что  они несут на худых плечах,
 На руках в крови, на ногах в лаптях?
 - Недолю свою, обиду свою.
 А куда несут эту тяжесть всю,
 А куда несут на показ свою?
 - В белый свет.
 А кто это их, не один миллион,
 Недолю несть научил, разбудил их сон?
 - Беда-горе.
 А чего захотелось им,
 Раболепным век, им слепым, глухим?
 - Людьми зваться.

------------------------
А хто там ідзе, а хто там ідзе
У агромністай такой грамадзе?
– Беларусы.
А што яны нясуць на худых плячах,
На руках ў крыві, на нагах у лапцях?
– Сваю крыўду.
А куды ж нясуць гэту крыўду ўсю,
А куды ж нясуць на паказ сваю?
– На свет цэлы.
А хто гэта іх, не адзін мільён,
Крыўду несць наўчыў, разбудзіў іх сон?
– Бяда, гора.
А чаго ж, чаго захацелась ім,
Пагарджаным век, ім, сляпым, глухім?
– Людзьмі звацца.

 опубликовано в 1908г.


Рецензии