Про право в соцiальнiй трансформацii суспiльства

Стійкі соціальні правовідносини доволі важко уявити у сучасний період правової трансформації, причому, в майже усіх сферах суспільного життя відбуваються схожі за своєю конструкцією та динамікою зміни. Очевидно, що така їх характеристика є цілком виправданою, природною, адже продукована прив’язкою до розвитку соціальних правовідносин різного змісту але однотипних за формою, як і динамікою, що продукована плинністю часу, часу, притаманному кожному об’єкту і суб’єкту окремо. Кожен має свій початок, динаміку розвитку, присмерки та закінчення в соціальному буті, затребуваності.
В соціальному праві, тенденція спостерігається як у сімейних та трудових правовідносинах, так і в кримінальних, адміністративних та правовідносин охоплених ІТ-сферою безпосередньо.
Правова система, доктрина права, як і сама судова практика, як основні юридичні інструменти правового пізнання - є маркерами одночасно для їх оцінки. Але попри важливу правозабезпечувальну місії (функцію), дедалі частіше характеризують себе із обєктивних причин таким чином, що ніби постійно «дописують» правову визначеність, намагаючись декларувати передбачуваність права, права, яке було б придатним для реалізації та дотримання у соціальному середовищі. Ні - навпаки - у НЕ стійкому соціальному. Отож, неважко помітити, що окресленні фактори, вказують на посилення тенденцій розвитку драматичних подій у праві в бік наростаючого колапсу неструктурованих змін.
Головним показником у цьому є очевидно не що інше як суспільний фактор. Він і вимагає всебічного наукового пізнання, дослідження. Адже саме суспільство є горизонтом, здатним до розгортання права абсолютно в непрогнозованому напрямку. (с)


Рецензии