Эдна Миллей. Love is not all

Любовь - не всё: не пища, не питьё,
Ни дрёма и ни крыша от дождя;
Ни рея в волнах тонущим,- бытьём
с ней на плаву, то вверх, то вниз идя;
Любви ль наполнить лёгких мглу-тюрьму,
Надлом срастить, очистить всё в крови;
Хоть многим взять в подруги смерти тьму,-
пока звучу здесь,- от нужды в любви.
Но может статься, в час тяжёлый, злой,
В тисках страданья, к воле возрыдав,
Иль мучима решимостью былой,
За мой покой любовь твою продам,
Иль на еду сменяю эту ночь.
Вполне сошло бы. Только мне не смочь.




***********************************
Love Is Not All by Edna St. Vincent Millay

Love is not all: it is not meat nor drink         
Nor slumber nor a roof against the rain;         
Nor yet a floating spar to men that sink         
And rise and sink and rise and sink again;      
Love can not fill the thickened lung with breath,
Nor clean the blood, nor set the fractured bone;   
Yet many a man is making friends with death       
Even as I speak, for lack of love alone.
It well may be that in a difficult hour,
Pinned down by pain and moaning for release, 
Or nagged by want past resolution's power,       
I might be driven to sell your love for peace,   
Or trade the memory of this night for food.       
It well may be. I do not think I would.          


Рецензии