За небето и храма

                „Бог е навсякъде в света,
                но най-вече – на небето и в храма.“
                св. прав. Иоан Кронщадски

За небето съвсем мъничко знаем.
Защото там никога не сме били.
Смътно, смътно предвкусваме рая
И го виждаме сякаш през гъсти мъгли.

Но на земята храмът е нему подобен.
Защото и тук Дух Божий цари.
Тук на престола е Синът Благоутробен.
Тук всяка душа и всяка плът Той цери.

И защо ме корите, задето във храма,
искам да бъда деня и нощта?
Грешна съм. И затуй пре-голяма
потребност имам от Милостта.

И когато товара греховен отнемеш
от мене, Ти Боже Иисусе Христе,
Ти на небето ще ме приемеш
и ще се видим „лице с лице“ .


Рецензии