Wislawa Szymborska Nic darowane

Nic darowane

Nic darowane, wszystko pozyczone.
Tona w dlugach po uszy.
Bede zmuszona soba
zaplacic za siebie,
za zycie oddac zycie.

Tak to juz urzadzone,
ze serce do zwrotu
i watroba do zwrotu
i kazdy palec z osobna.

Za pozno na zerwanie warunkow umowy.
Dlugi beda sciagniete ze mnie
wraz ze skore.

Chodza po swiecie
w tlumie innych dluznikow.
Na jednych ciazy przymus
splaty skrzydel.
Drudzy chcac nie chcac
rozlicza sie z lisci.

Po stronie Winien
wszelka tkanka w nas.
zadnej rzeski, szypulki
do zachowania na zawsze.

Spis jest dokladny
i na to wyglada,
ze mamy zostac z niczym.

Nie moge sobie przypomniec
gdzie, kiedy i po co
pozwolilam otworzyc sobie
ten rachunek.

Protest przeciwko niemu
nazywamy dusza.
I to jest to jedyne,
czego nie ma w spisie.




Ніяких дарунків

Ніяких дарунків. Живем на позичене.
Тону у боргах по вуха.
Буду змушена собою
заплатити за себе,
за життя віддати життя.

Так уже повелося,
що все підлягає поверненню,
серце, й печінка,
і, зокрема, кожен палець.

Розірвати угоду кабальну вже пізно.
Борги будуть стягнені з мене
разом зі шкірою.

Тиняюсь по світу,
а довкола такі ж боржники.
Над одними тяжіє примус
сплатити за крила.
З інших, взяв - розплатись,
стягнуть згідно «фактури».

У графі Зобов’язаний
значиться кожна клітина єства,
кожна вія, стеблина -
нічого не взяли на вічне віддання.

Список в повнім об’ємі
і схоже на те,
що облизня вхопим.

Не можу ніяк пригадати,
де, коли і навіщо
так безпечно собі відкрила фатальний
оцей рахунок.

Протест проти нього
називаєм душею.
І вона те єдине,
чого немає в списку.


Рецензии
Вам надо найти польский шрифт -- его легко установить. А то читать не удобно.

Mi siệ podobalo, Olu, napravde bardzo!!!
Вообще -- здорово звучит

Таис Гусельникова   18.02.2012 01:12     Заявить о нарушении
Dziękuję serdecznie! (вот в рецах печатается, а в текстах - никак).
Спасибо за поддержку, а то я долго сомневалась...
С теплом

Ольга Глапшун   18.02.2012 01:30   Заявить о нарушении