В Собрании сюжеты о войне

Вера Стасенко
У меня в руках альманах.
Еду дизелем и, между прочим,
Открываю странички в стихах,
Где мечты разрезает почерк.
Восемнадцать отдать войне,
Одного сохранила на память...
От баллады про сыновей
Горечь с болью в грудину жалят.
Звон Хатыни и серость труб,
Что торчат, будто к небу колья,
И сарая сгоревший сруб,
Тирании виток раздолья.
Всполох мысли, как в унисон,
Продолжают дорожные вехи...
На военном параде колонн
Маршируют вчерашние дети.
Матерь Божья слезою своей
Сыновей от беды защищала
И с небес оживлённых свечей
Всем народам побед предвещала.
Отгремели салюты, и скорбь
Позабылась потомками быстро.
Но не стихнет солдатская дробь,
Что громила когда-то фашистов.
11.05.2024
*****
В Собрании сюжеты о войне:
Написаны немало и немного.
Итоги мы собрали по весне...
Услана "незабудками" дорога.
В тех "незабудках" тот последний бой
И высшая посмертная награда.
Не дожил до конца войны герой.
В стране потеря, для родных досада.
*
И хмурятся на небе облака,
Считая души, поднимая с поля.
Уносят боль крутые берега -
Прошлась по судьбам смертью злая доля.
12.05.2024

Навошта гінуць людзі?!
Вера Стасенка
Навошта гінуць людзі на зямлі,
Што працаю ўславілі краіну?
За жыхароў, пакінуўшых двары,
Нясе салдат ваенную судзьбіну.

Згараюць хаты ў вёсачцы Ала.
Жывых людзей сагналі і спалілі,
Каб жудасць у сэрцы страхам прарасла,
Каб аб дарунках жыцьцяў лёс малілі.

Жалобы не сціхаюць галасы,
Што патаналі ў снежным дымным полі.
Шапочуць на зямлі той каласы,
Каб ластаўкі прынеслі добрай долі.
12.05.2024
*****
Зялёны покрыў цягне вандраваць
Па матухне зямелечцы руплівай.
Анёл у небе дорыць благадаць,
Здаецца вабіць хваляй белакрылай.

Уздоўж ракі блішчаць палі, лясы.
Вясёлкавы настрой расплюшчыць вочы,
Каб слухаць у небе птушак галасы,
Каб не блукаць сярод жахлівай ночы.

Дзе смерць прайшла курган парос травой.
Тут пераможны абеліск узняўся,
Узгадвае для кожнага пра бой,
У якім салдат на той вайне застаўся.

Схіляюць голлі вербы над вадой,
Слязьмі сцякаюць горыч і атрута,
І, той забыты, і трывожны боль:
Жыццё і смерць дае адна мінута.
12.05.2024