Цветок-мутант

Ана Величкова
                Болгарский
                Время и Люди


                ЦВЕТЕ-МУТАНТ
                /фантастика/

                Близо до полигона,
                където
                се извършваха
                ядрени опити,
                поникна цвете.
                Имаше високо,
                тънко стебло,
                а на върха му
                светеше бял цвят -
                едър и многолистен.

                Издаваше аромат,
                който привлече
                летящите насекоми.
                Рояци пчели
                над цветето закръжиха -
                една по-пъргава кацна
                и засмука нектар.

                Миг...
                И цветето с пукот
                избухна.
                Гъбовидно
                огнено облаче               
                нагоре се вдигна.
                Цветето се разпадна
                на прах.
                Пчелите
                и другите насекоми
                загинаха.
                Вятър духна
                и разнесе праха
                белезникав.
                След време
                много бели цветя
                поникнаха.

                Дезактиватори
                почистиха
                радиоактивната зона.
                Но цветето отново
                тук или там се показваше...
                Борбата със заразата
                продължи десетки години.
                И не се знае
                дали опасността
                е отминала...

                Ана  Величкова