Роберт Сервис. Warsaw. Варшава

Анд Воробьев
                Robert Service
                Warsaw

I was in Warsaw when the first bomb fell;
I was in Warsaw when the Terror came -
Havoc and horror, famine, fear and flame,
Blasting from loveliness a living hell.
Barring the station towered a sentinel;
Train ward I battled, blind escape my aim.
England ! I cried. He kindled at the name:
With lion-leap he helped me. . . . All was well.

England ! They cried for aid, and cried in vain.
Vain was their valour, emptily they cried.
Bleeding, they saw their Cry crucified. . . .
O splendid soldier, by the last lone train,
Today would you flame forth to fray me place?
Or - would you curse and spit into my face?

1939.
                Роберт Уильям Сервис
                Варшава

Я был в Варшаве, бьют бомбы градом,
Я был в Варшаве – кругом кошмары,
Страх, жуть и хаос, дымят пожары,
Вся красота вдруг там стала адом.
Стоит солдатик вблизи состава,
А тот – последний, и всё грохочет.
«Я – англичанин»!.. Помочь пан хочет:
Он подсадил, ну – И Богу слава!..

Как к нам взывали! Нас не дозваться,
Их доблесть тщетна, и зря кричали
Они – в крови все, их всех распяли.
Солдат, что в поезд помог забраться,
Сегодня б кулаком мог дать вполне?
А, может, просто плюнул в рожу мне?

1939.