Жажда

Ана Величкова
              Болгарский
              Природа

                Ж А Ж Д А

                Слънцето сипе
                летни лъчи -
                горещо е
                като през лятото.
                В ясното утро
                гората мълчи
                и не почуква
                ритмично кълвачът.

                Съхнат в полето,
                вехнат житата -
                влага им трябва
                за едри зърна.
                Не се разпенва
                буйно реката
                и тя, притихнала,
                чака дъжда.

                Кога ще повее
                влажният вятър,
                кога облаците
                ще се сгъстят?
                Жадна е,
                жадна е вече земята -
                безплодна от жажда
                се рони пръстта.

                Ана  Величкова