Михаил Белчев - В часах песочных

Сергей Батонов
В часах песочных дремлет тихонько
летнего пляжа песок золотой.
За сезон сколько раз выводил на нём:
«Я тебя люблю только!»
Нынче слова те волною
море бездумно смывает,
ну, а песок за стеклом по-прежнему сух.
Нынче лето изнемогает
в пламени яром бездушия,
но безучастно, как прежде,
время струится тут.

В часах песочных дремлет тихонько
летнего пляжа песок золотой.
За сезон сколько раз выводил на нём:
«Я тебя люблю только!»
Чайки нынче, в небо взмывая, гибнут,
а в доме моём
всё вздыхает какой-то чужак.
Нынче зима настаёт,
скуку влача и сомнения,
но безучастна, как прежде,
времени струйка в часах.
 

(с болгарского)

Михаил Белчев (р. 1946 г.)
В ПЯСЪЧЕН ЧАСОВНИК

В пясъчен часовник дреме
златен прах от плажа летен.
Колко дни на него писах:
„Само теб обичам!"
Сега се давят думи
в средата на морето,
а зад стъклото пясъкът е сух.
Сега изгаря лято
на клада от бездушие,
а времето тече спокойно тук.

В пясъчен часовник дреме
златен прах от плажа летен.
Колко дни на него писах:
„Само теб обичам!"
Сега умират чайки
в средата на небето,
а в стаята ми диша някой друг.
Сега пристига зима
със скука и съмнения
и времето тече спокойно тук.