Боротьба за iдеал

Анита Левицкая
Вмирати в боротьбі за ідеал -
Так солодко і водночас безглуздо.
Весь світ - як нескінченний серіал,
А по той бік екрану - темно й пусто.

Де мали бути серце і душа,
Чорніє безпросвітна порожнеча.
Загублена реальності межа,
В очах сліпих фанатів - ворожнеча.

Знаходять святість в образах митців,
Політиків, артистів знаменитих.
Приносять в жертву тисячі життів
До ідолів, із золота відлитих.

Скажи їм, що у моді сірий дим -
Йому і раді будуть, як дарунку.
Зчепитися готові хоч би з ким,
За будь-яку альтернативну думку,

Хоч трохи інше бачення речей,
За вільний розум, непокірне слово,
Не той відтінок шкіри і очей,
І не таку, як їм потрібно, мову.

Дістало! Досить мити нам мізки,
І вигадані норми диктувати.
За ідеал не станем під різки,
За правду будем жити - не вмирати.