Встреча весны

Ана Величкова
                Болгарский
                Природа и Люди



                ПОСРЕЩАНЕ НА ПРОЛЕТТА

                На хълма Хисарлък
                в град Кюстендил,
                отново жители и гости
                се събраха
                на първа среща
                с пролетта.
                И тя пристигна
                с хубаво момиче,
                с песни, танци,
                буйни хороводи,
                с наздравици
                за скорошна сполука,
                за мирен и добър живот.

                Ехтеше хълмът.
                Над борове вековни,
                над крепостни стени и кули -
                останки
                от средновековен Велбъжд
                и древна Пауталия,
                над хорска глъч
                и веселба,
                летеше пролетта
                на лястовица
                с белите крила.

                И в този мирен,
                живописен кът
                празнуваше градът
                от песни и от багри
                запленен.
                Неповторим
                бе пролетният ден!

                Ана  Величкова