Бессонные ночи

Ана Величкова
                Болгарский
                Мир и Я


                БУДНА  В  НОЩТА

                Дълго будувам, не спя -
                в тъжно съм безсъние.
                И топи се нощта
                до поредно разсъмване.
                Бродя мислено по света,
                из забравени места
                на планетата,
                виждам мъка и нищета
                и нерядко - безчовечност.

                Много скръб, самота,
                безнадеждност, неволи,
                духовен и физически глад
                предизвикват в мен
                денонощни тревоги.
                Тласнати сме назад
                във времена непосилни -
                пак страдат и пак загиват
                хиляди хора невинни.

                Но виждам и слънце
                над живота да свети -
                да го славят безсънни
                и човечни поети.
               
                Ана  Величкова