Антиутопичное

Ана Величкова
                Болгарский
                Солнце и Люди

                АНТИУТОПИЧНО

                Слънцето
                от милиарди години свети
                и населва Земята
                с кипящ живот.
                Възпяват го
                вдъхновени поети,
                щом изгрее
                на небесния свод.

                Озарени птици
                разперват крила
                и полетяват
                в озонните висини.
                Слънцето като лодка
                с лъчисти весла
                превозва
                човешките дни.

                Но когато блесне
                ядрена мълния
                и превърне в пепел
                всяка страна и народ,
                ще стихнат песни
                и стихове -
                ще изчезне завинаги
                човешкият род.

                Несмутено Слънцето
                все така щедро ще грее,
                но птици и хора
                няма за него да пеят.

                Ана  Величкова