Маяк

Ана Величкова
             Болгарский
             Мир и Время
          

                Ф А Р
                /легенда/

                На остров,
                през деня невидим,
                фар многовековен
                се издига.
                Той нощем
                осветява
                надалече океана
                и заблудени кораби
                спасява.
                Пазачи не му трябват -
                от слънчеви лъчи
                се пали и гаси.
                И митове за него
                се разказват,
                макар да не е виждан
                досега
                загадъчния остров.
                И по-добре!
                Така
                до днес се е запазил.
                И още векове
                ще свети фарът нощем -
                безбрежният простор
                ще озарява.
                От слънчеви лъчи
                подхранван,
                той няма да угасне,
                докато има
                кораби в опасност.

                Ана  Величкова