В. Маяковский. Схема смеха. Рус. Бел

Максим Троянович
Выл ветер и не знал о ком,
вселяя в сердце дрожь нам.
Путем шла баба с молоком,
шла железнодорожным.

А ровно в семь, по форме,
несясь во весь карьер с Оки,
сверкнув за семафорами, —
взлетает курьерский.

Была бы баба ранена,
10 зря выло сто свистков ревмя, —
но шел мужик с бараниной
и дал понять ей во; время.

Ушла направо баба,
ушел налево поезд.
Каб не мужик, тогда бы
разрезало по пояс.

Уже исчез за звезды дым,
мужик и баба скрылись.
Мы дань герою воздадим,
20 над буднями воскрылясь.

Хоть из народной гущи,
а спас средь бела дня.
Да здравствует торгующий
бараниной средняк!

Да светит солнце в темноте!
Горите, звезды, ночью!
Да здравствуют и те, и те —
и все иные прочие!

1923

Схема смеху

Выў вецер і не ведаў шчэ аб ком
усяляючы ў сэрца дрыготка тым.
Шляхам  баба з малаком,
ішла чыгуначным.

А роўна ў сем, па форме,
несучыся ва ўвесь кар'ер з Акі,
бліснуўшы за семафорамі, -
улятае кур'ерскі.

Была б баба паранена,
дарма выў сто свісткоў роўма, -
але ішоў мужык з баранінай
і даў зразумець ёй за хвіліну роўна..

Сышла направа баба, дыб-дыб,
сышоў налева цягнік.
Каб не мужык, тады б
разразаны чалавек бы знік

Ужо знік за зоркі дым, начуем
мужык і баба схаваліся.
Мы даніну герою ўшануем,
над буднямі ўваскрыляліся.

Хоць з народнай гушчы,
а выратаваў сярод белая дня.
Жыве гандлёвы гузчык
баранінай серадняк!

Да свеціць сонца ў цемры!
Гарыце, зоркі, уначы!
Квітнейце і тыя, і тыя ў веры -
як і ўсе іншыя жывучы!

Перевёл Максим Троянович