Спрут

Галина Чехута
Схилився місяць над Землею,
Дивився сумно з висоти
На руйнувань жахливу сцену,
На понівечені двори.

Дивився мовчки і жахався,
Повсюди – сльози і печаль.
За що Землі такі страждання?
Чи є ненависті межа?..

Злочинець вдерся в Україну,
Щоб люд загнати  у ярмо…
Чи світ не бачить, що у прірву
Штовхає Землю мізантроп!

Де поле, там  – окопи, вирви,
Від мін здригаються гаї.
Те підірвали, те спалили…
Калюжі крові – на траві…

Тремтить всю ніч зіркове море,
Немовби загнане у кут.
Невже ж не бачиш ти, о, Боже:
Опутав світ скажений спрут!..