В горах

Ана Величкова
                Болгарский
                Природа


                В  ПЛАНИНАТА

                От стръмната скала
                водата с гръм лети,
                сред пръски бели,
                слънчев воден дим.
                А долу в малък вир
                се завъртява
                и няколко дъги
                искристо заблестяват.

                Тя влива се в реката,
                по стръмното запяла
                и без следа изчезва
                в речния простор.
                Шуми реката,
                камъни търкаля
                и блъска се в брега,
                покрита с гъста пяна.

                А на брега огромен,
                многовековен бор
                с ехтящите талази
                и ден, и нощ се бори.
                Оголени са вече
                разнищените корени.
                Ще рухне в бързей речен
                безследно и без спомен.

                Ана  Величкова