Лавина

Ана Величкова
               Болгарский
               Природа


                Л А В И Н А

                По отсрещния склон
                аз вървях
                и внезапно видях
                да пада лавина.
                От скалния ръб
                тя се откъсна
                и полетя.

                Бучеше,
                ехтеше
                и разпръсваше
                надалече
                снежен прах.
                Повличаше надолу
                камъни и дървета,
                скалите дълбаеше,
                нарастваше
                и всяваше страх.

                Рухна
                в подножието
                на склона
                и образува
                огромна купчина
                от плътен сняг,
                скални отломки,
                дървесни късове,
                корени,
                пръст...

                Лавината бе малка,
                а пътят й къс.
                Но дълбоко рушеше
                и променяше
                земната твърд.

                Ана  Величкова