Минуле

Олесь Птах
Чи варто триматись за це існування
у світі, де лише холод, де тільки злива
нагадує нам, що бувало щастя і літо,
що бувало кохання, прощавання і радість
нових зустрічей і рідна, тепла домівка
під небом, ще не заплямованим димом
руйнувань і пожеж і вважалася старість
глибока, як спокійний привід для смерті?..
Хто тепер нам відкриє гірку цю правду:
що важніше, це все, так улюблене нами
чи все те, що любило нас і тепер - минуле.