Патриарх Евтимий

Ана Величкова
                Болгарский
                Великие Люди
      

                ПАТРИАРХ ЕВТИМИЙ

                Светъл ум - духовник и книжовник,
                автор на слова похвални,
                поучителни жития
                и мъдри послания.
                Извършил правописна реформа,
                богослужебни книги превел
                за българския народ
                и православния свят.
                Основал прочутата
                Търновска книжовна школа,
                написал исторически книги
                за Царевград Търнов.

                При османската обсада на Търново,
                той умело ръководил
                отбраната на града.
                Три месеца агарянците
                са отблъсквани,
                но се намерила
                подкупна ръка,
                която отворила една от портите.
                Озверените османци
                опустошават и ограбват
                прекрасния Царевград Търнов,
                избиват и поробват жителите му.
                В една от църквите
                посичат 110 видни мъже,
                но когато палачът вдига ятагана
                над Патриарх Евтимий,
                ръката му се вцепенява...

                В Бачковския манастир
                го изпращат на заточение.
                Отчаяни неволници
                го следват и питат:
                "На кого ни оставяш, Пастирю?"
                Той ги благославя
                и им вдъхва вяра
                в избавлението.
                В манастира пише
                послания към народа,
                към бъдещите поколения.

                Пратеници тайни
                му носят вести,
                че народът не се предава,
                огнищата на бунта пламтят
                в градове и крепости,
                в села и планини,
                в малки паланки дори.
                С времето те не загасват -
                не се покорявал народът,
                не помръквала светлината
                в благословената му страна.

                Патриарх Евтимий узнава
                за въстанието
                на Константин и Фружин -
                синове на царете
                Срацимир и Шишман.
                Той умира с надеждата,
                че българският писмен
                и православен народ
                няма да се примири
                и за свободата си
                докрай ще се бори.

                Ана  Величкова

                1 ноември - Ден на народните будители
                Св. Патриарх Евтимий Търновски
                /1327-1402/