Засуха

Ана Величкова
                Болгарский
                Природа


                З А С У Х А

                Топлото време
                продължава.
                Пръстта за дъжд               
                жадува.
                В небето
                бяло облаче плава -               
                промяна
                не се задава...

                Къде изчезнахте
                влажни
                потоци въздушни,
                ветрове, подгонили               
                облачните кервани?               
                Всичко е тихо,
                заслушано
                в есенната приказка
                стародавна.

                Но в нощен час
                вятърът ше задуха,
                дъждът очакван
                ще плисне,
                ще напои земята суха.               
                Съживените житни зърна               
                ще набъбнат               
                и първите стръкчета               
                радостно
                ще покълнат...

                Ана  Величкова