Лети, птица!

Ана Величкова
                Болгарский
                Мир и Я


                ЛЕТИ, ПТИЧКО!

                Навън е слънчево,
                тихо и топло,
                а на мен ми е тъжно.
                Бушуват войни,
                всеки миг
                хора загиват...
                Лутат се бежанци,
                без дом и закрила.
                И не се вижда
                бледа искрица
                в тунела.
                Потискащо е,
                че си безсилен
                да спреш
                страданията.

                Едно гълъбче бяло,
                прихлупвам
                в шепите си
                и му шепна:
                Лети, птичко,
                невинна
                и възвести
                най-сетне мир!
                Това е сламката,
                за която се хващам
                сред световната
                безнадеждност,
                сред нестихващата
                омраза
                и опасни кроежи.

                Ана  Величкова