Крик о мире

Ана Величкова
                Болгарский
                Мир и Люди


                ВИК  ЗА  МИР

                Самонадеяният Фаетон,
                на Хелиос обичан син,
                да управлява не умеел
                Слънчевата колесница.
                Той предизвикал бедствия
                и населението земно стреснал.
                Но когато ниско
                над Земята полетял,
                Зевс с мълния го поразил
                и света спасил
                от овъгляване...

                Днес властни фаетоновци
                Земята и Живота
                застрашават.
                Военните пожари
                те подпалват
                и нямат милост
                към невинните деца и хора,
                към щедрата Природа
                и бъдещето земно.

                Къде ли е
                човечната повеля,
                която ще ги вразуми
                и спре навреме?
                В душата ми напира вик,
                събрал мощта
                на времена отминали.
                Той толкова е силен,
                че ако свободно проехти,
                Вселената ще потрепери:
                Не искаме войни!
                Желаем мир
                за дните
                на хора и народи!
                Мир за света човешки,
                Мир истински
                и без заплахи скрити!

                Ана  Величкова