Тарас Шевченко. Ой, погляжу, посмотрю я...

Михаил Каринин-Дерзкий
Ой, погляжу, посмотрю я
На степь, на то поле;
Не даст ли бог милосердый
Хоть под старость воли.
Ушёл бы я на Украйну,
Ушёл бы до дому,
Там мне б радость, ласку дали,
Старику больному;
Там я б отдохнул чуточек,
Помолясь до света,
Там я б... Что травить зря душу?
Не сбудется это.
Как же жить в тюрьме, в неволе
Без надежды? Плачу,
Научите ж, люди добрые,
А то с ума спячу...

                [Первая половина 1848,
                Кос-Арал]




Ой гляну я, подивлюся
На той степ, на поле;
Чи не дасть Бог милосердий
Хоч на старість волі.
Пішов би я в Україну,
Пішов би додому,
Там би мене привітали,
Зраділи б старому;
Там би я спочив хоч мало,
Молившися Богу,
Там би я... Та шкода й гадки,
Не буде нічого.
Як же його у неволі
Жити без надії?
Навчіть мене, люди добрі,
А то одурію...

                [Перша половина 1848,
                Кос-Арал]