Евг. Евтушенко О, бойтесь ласковых данайцев пер. н

Люфед
                Евгений Евтушенко
                Бойтесь данайцев, дары приносящих...
                Вергилий

            О, бойтесь ласковых данайцев,
            не верьте льстивым их словам.
            Покою в руки не давайтесь,
            иначе плохо будет вам.

            Они вас хвалят, поднимают.
            Они задуманно добры,
            и вас у вас же отнимают,
            когда подносят вам дары.

            Не поступайте так, как просят.
            Пусть видится за похвалой
            не что они на лицах носят,
            а что скрывают под полой,

            Пусть злость сидит у вас в печенках,
            пусть осуждают вас, корят,
            но пусть не купят вас почетом,
            уютом не уговорят.
                ****************
                Y. Yevtushenko
            Beware of Greeks who bring you gifts,
            Do not ever trust their words so sweet.
            Do not be lulled by their calm
            Or you will pay dearly for it.

            They glorify you, praise your role.
            They are intentionally kind.
            And thus they change your real soul -
            You’ll lose yourself and never find.

            Who knows what they treacherously hide.
            See through their phoney phrases.
            You cannot guess what they may hold behind,
            So don’t believe their reverent faces.

            Oh, get indignant at life’s blows
            Let people censure you and chide,
            But doubt the respect they show,
            Do not be bought by their friendly sight.
                ***********