Хто живий?

Анита Левицкая
Вихваляти себе - це погано,
А любити себе - смертний гріх!
Та не гріх сіль кидати на рани,
І живих підіймати на сміх.

Щось робити для себе - як можна?
Хто ж подасть тобі склянку води?
Та ні слова про розлад тривожний
І безсонної ночі сліди.

Що там кажуть? Щоб діти, як квіти,
Офіційна робота, кредит.
Рабство й сон без можливості жити
І думки відпустити в політ.

Нащо думати? Все замість тебе
Обере язиків людських суд.
Поступово зрікаєшся себе
На догоду продажних іуд.

Тільки й слів, щоб себе лише в жертву
Регулярно приносити всім.
І дарма, що всередині мертва,
Бо тягнулась до щастя не з тим,

І не там вкоренились надії,
І не тим довіряєш свій світ.
Язики пліткарів, наче змії,
За спиною, а в очі - "привіт".

То ж не страшно, то є твоя служба
Так до тебе жили і живуть,
Нащо пошуки справжньої дружби,
Коли щирість лише засміють?

Головне - як в усіх і повсюди.
Щось не сходиться? Рот на замок!
Щоб дурне не подумали люди,
А своїх вже немає думок.

Страшно бачити злобу відверту
І палаючих поглядів гнів.
Та ще гірше - хрип душ напівмертвих,
Що зав'язли в тінях чужих слів.

Страшно, боляче! Крик у пустелі
Не втрачає останніх надій.
Люди ви, чи бездушнії скелі?
Відгукніться! Чи є хто живий?!