Опитування

Алёна Безпавлая
   Владеть другим языком - это как иметь вторую душу.
  (Карл Великий)

   Вавилонская башня — башня, которой посвящено 
   библейское предание, изложенное в 11-ой главе книги Бытие. 
   Согласно этому преданию, после Всемирного потопа человечество 
   было представлено одним народом, который разговаривал 
   на одном языке. С востока люди пришли на землю Сеннаар (в нижнем
   течении Тигра и Евфрата), где решили построить город, названный 
   Вавилоном, и башню (столп) до небес, чтобы «сделать себе имя». 
   Вавилонское столпотворение — творение столпа (строительство башни) 
   в Вавилоне было прервано Богом, который заставил людей заговорить 
   на разных языках, из-за чего они перестали понимать друг друга,
   не могли продолжать строительство города и башни, разделились 
   на различные народы и рассеялись по всей земле. Таким образом, 
   история о Вавилонской башне объясняет появление различных 
   языков после Всемирного потопа.

   Вавілонська вежа - символ сум'яття і безладу.

   ()* - используемые в скобках - слова русского языка.


Розділивши слово, той терплячий Бог,
Видав різному народові по мові.
Відсторонив від угоди складу (слог)*
Та на долі вилив знаки розділові.

Він людину цим навіки покарав,
Збудувала що застінки та фортеці,
Але ж людство забажало більше прав
На своє, чуже.
...Про це у ві'рші йдеться.
#   #   #
Чи то правдою вірвалася війна,
Прихистивши різномовнії питання?
Чи стороння Батьківщині чужина'?
Чи кричить сирена голосно востаннє?

Чи залежили від на'голосу мов:
Кольори, відтінки, запахи бузкові;
Ріки вдів, що ледь впадали в (море вдов)?
...Чи підходив у шпиталі (резус) крові?

Трактував чи не однаково тлумач:
Позивні, армійську річ, військові берці.
(Извини) як відрізнявся від пробач,
Якщо розпач каяття лунав із сердця?

(Друг, земляк), поло'н, боєць і побратим -
Віднахо'дилися в кожнім словникові.
Чи не бу'ли душі попелом густим
На могилах? ...То накази помилкові?

Чи не байдуже полеглим на фронтах
Без акценту чи з акцентами артиклі? -
Бо з відомими словами на вустах
Помирали всі загублені та зниклі.

Запозичене чи власне те ім'я,
Що присвоєно балістиці ("Кинжала")?
Чи не разом землю рідную звільняв
(Одессит), ...де "Катерина" заважала?

(Литератора), поета і митця
Чи не призвано суспільство об'єднати?
Та важливо, що за вартою дверцят
Зачиняли наші вільнії плакати.

Що надовго, в запозиченій біді
Часто го'лови матусині сивіли,
А попо'ві побажання несвяті
За криваві грошенята мали вілли.

Що сьогодні різномовні цвинтарі
Бачать скрізь батьків похиленії плечі.
Що маленькі діти, старші та старі
Промовляють всюди болем ворожнечі.
#   #   #
Чи не байдуже: кохаю чи (люблю),
Що не всі сусіди україномовні?
(Лучше сто друзей) - не гривня по рублю?
Та "хіба ревуть воли, як ясла повні?"

Хай женуть в ангари зброю та літак
Полігони Яворі'вські та Ростовські.
Одне одного почуємо відтак
...Чи подякуємо Вежі Вавілонській?

20 травня 2023р.