Повiльна украiнська нiч

Николай Чельтер
Повільна українська ніч.
Прозоре небо. Місяць сяє.
Свій напівсон у потойбіч
Й повітря скинуть не бажає.

Зірки утворюють шатро,
Зшиваючи чумацьким шляхом;
На місяць вішай хоч цебро,
До зірки дотягнутись з даху!

Спокійно місяць з висоти
На Білу Церкву поглядає
І пишні гетьманів сади
Сріблястим світлом власним дбає.

І тихо, тихо навкруги;
Але у замку шепіт й сполох.
В одній із веж сумлінь торги
У серці й на додаток порох;

В кайданах Кочубей сидить,
Зраду розв'язує, як ребус,
Утім нікого не винить
І хмуро дивиться на небо.