Письмо к тебе Дамян Дамянов Писмо до теб

Владимир Игнатьевых
Подними на меня свои очи!
Зачем? Не пытай!  Просто взгляни!
Ты помилуй меня, просто мОлча,
Хочешь, оба смолчим мы одни.
Зачем? Не пытай! Еще разберешь  –
загляни  ты в мой взор, как он влажен,
Очи, коль можешь, то в них ты прочтешь,
очи вместо меня все покажут.
В них сегодня блестят капли-слёзы,
а смех твой, словно птичка под небом.
Руки твои как ветки берёзы,
а жил я без синего неба,
без полёта, без всякой надежды.
Очи твои словно каплями рОсы,
где небеса  глядят в свои вежды.
Как пшеница горят твои косы,
как много в лике твоем светлоты.
А мои ночи были безлунны
где бледным я рос посреди темноты,
холодные руки протягивал к дверце.
И жадно сквозь очи твои я смотрю.
Через них виднО твое сердце.
Вот, потому так тебя я люблю! 
18.04.2023




ПИСМО ДО ТЕБ

Вдигни очи! За мен вдигни очи!
Защо? Не питай! Просто погледни ме!
Помилвай ме и просто помълчи...
И ако искаш двама да мълчим.
Защо? Не питай! Ти ще разбереш –
загледай се във погледа ми влажен,
очите, ако можеш да четеш,
очите вместо мене ще ти кажат.
Във тях блести сега една сълза,
а твоят смях е птичка под небето.
Ръцете ти са клонки на бреза,
а аз живях без сини небеса,
без пролети, без цъфнали надежди.
Очите ти са капчици роса,
в които небесата се оглеждат.
Лицето ти е цяло в светлина,
косите ти горят като житата.
А в моите нощи нямаше луна,
затуй израснах блед сред тъмнината,
затуй протягам смръзнали ръце
и жадно през очите ти надничам.
През тях се вижда твоето сърце
и затуй тъй много те обичам!

http://stihi.ru/2023/04/16/39