Павел Грабовский. Лучше

Михаил Каринин-Дерзкий
Тяжко в неволе томиться;
Молодость... где она есть?
Лучше б на свет не родиться,
Чтоб не нести этот крест!

Братья, сестрёнки — в могиле,
Враг же — живёт себе, пёс...
Как его волны ж не смыли
Пролитой крови и слёз?

Терпит, а должен бы сбыться
Божий святый тот завет...
Счастье — на свет не родиться,
Лучше — всё ж глянуть на свет!




Краще

Тяжко в неволі нудитись;
Молодість... де вона є?
Краще б у світ не родитись,-
Стільки він мук завдає!

Сестроньки, браття — в могилі,
Вороги ж люті — живі...
Як не затоплять їх хвилі
Вилитих сліз та крові?

Терпіть, а має справдитись
Божий святий заповіт...
Добре у світ не родитись,
Краще — побачити світ!