Песни ласточки

Ваха Докаев Шалавдиевич
Вернулась ласточка к друзьям,
Пронзив крылом родные горы.
Скажи мне, ласточка, а там
Что говорят о нашем горе?!

И рассказала нам она
Какие там слагают песни:
Что нету родины чудесней,
Где юность нежная прошла.

Там помнят о гнезде родимом,
Об опустевших небесах!
Несжатых нивах на полях...
О брошенных и о гонимых...

О старике поникшем, грустном -
Последней памяти гнезда.
О, не забыть нам никогда,
Родимый край, волшебный воздух!

И расскажи о матерях,
Что воспитали нам героев.
И о весне, что вся в цветах,
Стирающей из сердца горе!

И улетела птица в небо,
Покинув снова отчий край!
Так почему сердца ослепли?
Так где наш дом, так где наш рай?

Версия на чеченском:

Ч1ег1ардиган илли

Ц1а кхечи ч1ег1ардиг, хьо,
Хедийна даймехкан лаьмнаш.
Дийцахьа, цигара къаьмнаш
Хиттарий, х1ун деш ду тхо?!

Ч1ег1ардиг хаддаза дийкира,
Хьехадеш дийцина иллеш.
Генарчу Даймехках дийцира -
Мерзачу жималлехь хилларш.

Дай боцуш дисина бенаш
Стигланаш, йисина еса!
К1а доьжна г1орийна кенаш,
Хан кхаьчна - д1атесна к1еза...

Бенчуьра д1ахьоьжуш хийла,
Дийцахьа, воккха стаг гар!
Ма ч1ог1а хетара г1ийла
Мохк битна йиллина лар!

Дийцахьа оьздачу нанас
Кхиинчу доьзалах илли!
Б1аьстенах яханчу 1ана,
Кхачаеш даг т1ера чилла...

И дуьйцуш, вайн кертахь декна,
Д1адахна паналле хьоза...
Мичхьа ду даймехкан дегнаш?
Мичхьа ду даймехкан доза?