Вже рiк

Елена Эшвович
"Вставай, Україно, вставай,
Виходь на дорогу свободи."
_______ Дмитро Павличко


Вже рік стоїть за волю Україна,
Вже рік іде важкий пекельний бій.
Чому?.. Яка на ній лежить провина,
Що через кров іде вона до мрій?

Чи то така важка в країни карма,
Чи просто злидням спокою нема,
Що скинула радянські з себе ярма,
Які ще й досі носить руська тьма?

В мізках хмільних нема свободи слова.
П'яниць мерзенна армія, раби!
За що вмирати ви в бою готові?
Чому себе вкладаєте в гроби?

Чи вас вовчиці викормили груди,
Що ви всмоктали дикість з молоком?
Не буде Київ під царьком, не буде!
З Москвою не піде одним шляхом.

За вибір свій боротиметься люто
Й гонитиме від себе вас, рабів.
А ви ковтайте путінську отруту,
Під ляскіт проржавілих ланцюгів.

Тримає опір мужня Україна,
Історію карбує на сувій:
Не встане більше Київ на коліна,
Бо - він господар, на землі своїй.