Весна вгамуе

Alex Sikorsky
Все, що казали трапиться, відбувається відразу...
Привид іншого дня, привид з іншого часу,
Ти в сьогоденні своїй долі лише всупереч.
Смійся паяц, смійся і плач від світу потайки...
Ви маєте що втрачати, бо вже все втрачено.
Смійтеся доки є час, блазні всі складені з іронії
Щоб водночас не лити сльоз навзрид навкруги.
Самовпевнені слова, як крихке "фігове" листя,
Де ця ваша інфантильна весна лише спогад
І, повнокровна, до вас вона більше не прийде.
Свіжістю віє запашний запах, але першоквіту,
До вас не прилетить бджола, і сумний погляд.
Як, к часу, і осінь не буде від вас плодоносить.
Весь ваш залишившийся час покрився цвіллю зими,
Ви самі одна нездійснена ілюзія та спогад
І від того такі глузливі і водночас сумні.
Ви смієтесь, бо боїтеся виглядати смішними,
Щоб не втратити свій ілюстративний статус
У таких самих очах, більше ніколи не готових
Ні на впевнені кроки вперед, ні на ризик.
Ви не втручаєтесь, тому що вам є що втрачати,
Хоча вам не осягнути, що давно все втрачено
І ви чіпляєтеся за те, що більше вам не належить.
А все що ваше, це ілюзорне та старе життя.
Все що залишилось, це лише пожухлі світлини,
Але ваше буття, це вже нездійснений вимір.
Так дивіться на нього, поки ви ще спроможні,
Пока ваш розум ще може пам'ятати той світ.
Ви смієтеся бурхливо навзрид, бо стривожені
Скоро настане нова весна, а ваш руйнується світ.

© 2023, одналюдина.
p.s.: illustration from Art Ai of Paranoia