From the cycle Yuri Nagibin. from the cycle grey h

Игорь Вячеславович Топоров
FROM THE CYCLE "YURI NAGIBIN". FROM THE CYCLE "GREY HAIR IS URGENTLY NEEDED..."

He was guilty because he wrote
Poems when a boxer being,
Life was becoming more remote
By her, like on a fine string
Of soul. He was no Camoens,
But he, a boxer, wrote poems,
How dared he!..In the Petrograd
Side to quit him in the middle of night.
Another was much better hero,--
According to repressions' law,
The boxer just happened to bore
Her to death for boldness strictly ago,--
For the fact he became like this,— yes
For everyone's joy with a stranger's face.

ИЗ ЦИКЛА "ЮРИЙ НАГИБИН". ИЗ ЦИКЛА "СРОЧНО ТРЕБУЮТСЯ СЕДЫЕ ВОЛОСЫ".

Он был боксёром. и виновным,
В том, что писал стихи вполне,
Жизнь становилась отдалённей
На тонкой--ею--как струне
Души. Камоэнс не случился,
В нём, но, боксёр, с пером он сжился,
Как он посмел!..Да кинуть в ночь
Его На Петроградке--прочь,
Другой герой был лучше много,--
Один репрессий тут закон,
Ей надоел до смерти он,
Боксёр, назад на cмелость строго,--
За то, что вышел он таким,
На радость всем, с лицом чужим