Спомен за лято

Генка Богданова
Автор Генка Богданова


Тъжна соната вятърът свири…               
Няма ги слънцето, птичата песен?            
Аз търся, лято, твоите дири,               
с душа унила в дъждовната есен. 

И по следите ти тръгвам отново,      
нека вятърът хладен да вие,            
за тъжна есен не съм готова,            
сърцето летните спомени крие.    

Очи притварям - слънчеви ласки,             
докосват лицето ми с топли длани.         
Аромат на море, цветни окраски,          
смях и песен в тях са събрани.   

Гали слуха ми  птичата песен,         
долавям шепот  на зрели жита,   
тичам по пясъка топъл, чудесен,      
гони ме весело морска вълна… 

А маранята рисува картини               
и към  омайния свят ме зове.         
Грее дъгата в просторите сини,      
багри небето с  безброй цветове.   

Смеят се весело, мило цветята,         
запява в тревите сладко щурче,   
раждат се стихове нежни в душата 
въздъхва щастливо мойто сърце…


 

ВОСПОМИНАНИЯ О ЛЕТЕ
Перевод О.Борисовой

Сонату ветер грустную играет…
Где солнце? Птичьи песни где?
Ищу следы от летнего я рая
в дождливых днях,  их грустной череде.   

И по следам твоим иду я снова,
холодный ветер воет за спиной.
Я к осени печальной не готова
на сердце лето, мир совсем иной. 

Глаза закрою – солнечные ласки
ладонями касаются лица,
в них запах моря и цветные краски,
и песни, смех без края и конца.


До слуха долетает птичье пенье,
колосьев  слышу шепот  на полях.
И по  песку бегу я  с наслажденьем
за мной волна, лениво шевелясь.

И зной рисует яркие картины,
в прелестные миры зовёт меня.
Сияет радуга в просторе синем
цветами, разукрасив купол дня.

Повсюду улыбаются цветочки,
поют сверчки мелодии свои.
Рождаются стихов заветных строчки,
Спасибо, лето, за дары твои!