Иван Манолов - Февраль

Сергей Батонов
Краток месяц, валит снег,
вечный снег без перерыва.
Как бы вспомнить, жизнь ли, смерть
забирает нас к себе?

Снег цветами хрусталя
до пределов самых мира
устилает все поля.
Сердце белые листы до краёв заполонили.

Злой, как сторож из сельца,
гнет деревья в парке ветер.
Что там мир или война? -
все газеты устарели.

Тишина вокруг - ни голоса.
Гость нежданный дверь откроет.
В никуда земля летит без компаса,
кружится снежинкой одинокой.

(с болгарского)

Иван Манолов Димитров (1961-2005)
Февруари

В най-краткия месец вали
от вечност снегът и не спира.
И нямаме спомен дали
живот или смърт ни събира.

Засипва с кристални цветя
снегът свойте пусти полета.
До другия край на света
бели страници пълнят сърцето.

И зъл като селски пъдар,
дърветата вятър превива.
Последният вестник е стар –
мирът и войната почиват.

Отникъде никакъв глас
и гост да отвори вратата.
Земята кръжи без компас,
снежинка сама в пустотата.