Нехай обдурений я сном. Александр Олесь

Ольга Кайдалова
Олександр Олесь

Нехай обдурений я сном,
Нехай осміянний без жалю,
Нехай замість весни і раю
Осінній місяць за вікном, –
Нехай! але в душі моїй
Яка цвіла весна рожева!
Пахніли, дихали дерева!
Літав пташачих звуків рій…
І хай розвіялися сни,
Хай ті ж і сум, і жаль, і муки,
Але я й досі чую звуки
Моєї дивної весни.
Минув бенкет… але дзвенять
Ще голоси, столи накриті,
Десь гасне сміх, і недопиті
Рядами келихи стоять…
-----
"Пускай и я обманут сном..." Александр Олесь

Пускай и я обманут сном,
Пускай без жалости осмеян,
Пускай, весной не пламенея,
Осенний месяц за окном, -
Пускай! зато в душе моей
Цвела весна горячим маем!
Деревья пахли и вдыхали,
И лился щебет меж ветвей...
И пусть развеялись те сны,
Всё та же грусть, тоска и муки,
Но я и ныне слышу звуки
Той дивной радостной весны.
Прошёл банкет... но всё звенят
Те голоса, столы накрыты,
И гаснет смех, и недопиты
Рядами чарочки стоят...