Festina lente

Илона Казимерска
Nie spieszcie sie wydoroslec,
To do starosci jest skrot.
Bledna dziecinstwa wynioslosc,
Wciaga w problemow smrod.

Cieszcie sie kazda chwila,
Beztroskiej mlodosci swej,
Przeleci szalona bila,
Po suknie zyciowym twem.

Nie spieszcie sie tez zestarzec,
To do smierci jest  pewny skrot.
Doroslosci bledna tozsamosc,
Kreujaca pojecie - grob.

Spieszcie sie zyc i wierzyc,
W istnienia cudo, milosci miod.
Byc - znaczy kochac i grzeszyc,
Przekreslajac ciemnosci chlod.
07.10 2022
© Copyright: Ilona Kazimierska, 2022

* Tlumaczenie tytulu z laciny na j. polski: "Spiesz sie powoli"

PS wszystkie uwagi oraz fotografie sa autora