Чалавек

Наталька Бурдун
Ты нас стварыў з Сваёй любові,
Падобным блізка да Сябе.
Кожны з’яўляецца шэдэўрам,
Бязмежна дарагім Табе.

Даў ганаровае імя нам:
“Названы будзеш Чалавек”,
Шмат інструментаў даў для шчасця –
Не скарыстаць усіх за век!

Якім я бачу чалавека? -
Стварэннем моцным і слабым,
Слабым грахоўнасцю сваёю,
І застраваннем ва ўсім тым,

Что цягне ўніз, што ставіць межы,
На сэрцы путы ўскладае,
Што злу рыхтуе добру глебу
І ў цемры душу закрывае.

Гучыць даволі безнадзейна.
Так, чалавек недасканалы,
Але ён мае розум, волю,
І вопыт продкаў за плячамі.

Ён моцны тым, што мае здольнасць
Глядзець назад, рабіць высновы,
Прадухіляць страшныя рэчы,
Скарыстаць вопыт, стварыць новы.

Ён моцны тым, что мае мову
І лепшу зброю – дыялог,
Адзін з адным, ці, можа, з Богам,
Галоўнае, - не маналог.

Ён верны, шчыры і адданы,
Ён непаўторны і адкрыты,
Духоўна вельмі  ён багаты
І шмат у чым таленавіты.

Рашучы ён, патрыятычны,
Кахаючы ён і каханы,
Ён блізкі тым, каму патрэбны,
Ён просты і самаадданы.

Мы сацыяльныя істоты,
Бясконца можам развівацца,
Давайце да святла імкнуцца,
Каб годна Чалавекам звацца!
26.02.2022