И. Бунин Слово пер. на англ

Люфед
 


               
                И. Бунин
                СЛОВО
         Молчат гробницы, мумии и кости, -
               Лишь слову жизнь дана:
         Из древней тьмы, на мировом погосте,
                Звучат лишь Письмена.

          И нет у нас иного достоянья!
                Умейте же беречь
          Хоть в меру сил, в дни злобы и страданья,
                Наш дар бессмертный – речь.
                *********
                I. Bunin

                THE WORD
            Silent are tombs, mummies and bones, -
                Only in the word eternal life is found:
            From ancient darkness, on the global graveyards’ stones      
                Only Words, Letters, Characters do sound.

             And we have no other thing of value!
                Do strive to keep forever safe, out of death’s reach,
            As much as possible, in times of malice, pain – I pray to you! –
                Our priceless gift - immortal speech.
                *************