352. Земле моя

Дмитрий Арутюнович Романов
Земле моя, я - твій пасинок. Ти мене чуєш?
Чуєш навряд. Перейдемо з тобою на "ти".
Кров'ю на тілі ти знову і знову нотуєш
Свої гріхи, від яких неможливо втекти.

Земле моя, та, що душу продала за безцінь;
Земле моя, що не бачить своєї вини,
Дай-но мені свою відповідь, дай-но, нарешті:
Нащо твої найбуремніші гинуть сини?

Сльози твої є гучніші за тих, кого вбила
Тою рукою, що міцно трима за нитки.
Чимось червоним твої забруднилися крила;
Квітка моя, доторкнешся - і вб'ють "пелюстки"...

Очі твої, так зухвало налякані очі,
Ви навкруги все вб'єте, від землі до небес!
Шкода, не бачиш, як демон твій погляд зурочив;
Ріже до сліз "Слава Nації! Слава СС!"

Доля твоя, ніби птаха, що рветься у вирій;
Скільки у тобі є різних, дивуючих рис!
Кара моя, я від тебе чекаю на вирок:
Зброя твоя так закохана у тероризм...

Небо твоє - напівчорне, напівпроменисте,
Посмішка твоя - то янгол. Твій гнів - сатана.
Боже, прокиньсь, огорни же цю землю намистом!
Воля невже це твоя, що триває війна?!

Гордість твоя - ні кінця, ані краю не видно.
Прошу, уникни свого вогняного дощу!
Радість моя, моя зрада, мій кат, і мій цвинтар,
Пляма на серці, якою вірша напишу.

липень 2022