Как узнать - на укр. яз

Леонид Подолянский
             ЯК ДІЗНАТИСЬ

Узнати чи бог є, чи небо без нього
Можливо і з діда Петра монолога:
"Хоч "універмаг" не щастило кінчать
Та книги люблю слава богу читать,
Недавно черпнув з них такеє "кіно":
Були первороднії люди давно,
Що много чого не уміли, не знали,
У духів, в богів часто долі благали...
(А хто міг узнать - є той біг, чи нема? -
Ще й досі наївних, довірливих - тьма...).
Первіснії вірили: з мислю - живії
Не тільки тварини, а дуб, вітер віє... 
Релігії перші усюди - вважають,
Предмети і явища душі всі мають -
Хоч камінь, хоч море, струмочок, дорога... -
Бездушного в світі немає нічого.
Наука це  а н і м а т и з м о м  зве нині,
Від "аніма" слова - "душа" по-латині.
Час йшов і уявлення ці фантастичні
Спливли в  а н і м і з м,  сьогоденню більш звичне.
(Ще і  - п а н п с и х і з м*... -  "козирнУ", вибачайте,
Що значить? - у книгах самі прочитайте).
...Мовляв, у людей, у рослин, у речей...
Є душі безсмертні. І все ж погляд цей
Увагу не стільки - в предмети, що мертві...,
А більш на людей, як на паству для церкви(!).
І догм трансформація всюди ішла -
Священики ради грошей, барахла(!)
Все більше людей в однобожжя "просили"...
Язичництво скрізь - вщент безбожно-насильно(!)... -
А хто до берези, до сосни... молились -
Боялись-зрекались, бо кров, сльози лились...
І так  п е р е с т р о ї л и  скрізь "панорами",
Що капища знищили, втягують "в храми...".
Отож відкидай і богів, і царизми,
Не вір ні "партійцям", ні пастирям різним,
Свободи і правди з релігій не жди,
В Культуру, в Науку, у Працю іди".

          ПРИМЕЧАНИЕ: *Панпсихизм (от греч. "пан" -
          охватывающий все и "психе" - душа) идеалистическое
          воззрение, согласно которому все в мире одушевлено,
          вся природа обладает психикой.