Ф. Тютчев Напрасный труд... пер. на англ

Люфед
   

                Ф. ТЮТЧЕВ
               Напрасный труд – нет, их не вразумишь,
               Чем либеральней, тем они пошлее,
               Цивилизация – для них фетиш,
               Но недоступна им ее идея.

               Как перед ней ни гнитесь, господа,
               Вам не снискать признанья от Европы:
               В ее глазах вы будете всегда
               Не слуги просвещенья, а холопы.
                *************
                F. Tyutchev
               All efforts are in vain –
               They can’t be reasoned with,
               The more liberalism they show,
               The more banal it is.
               With them civilization is a fetish,
               But its idea so far they hardly know.

               No matter how low you will bow
               To Europe, you shall not be accepted there:
               You always will be looked upon, I vow,
               As lackeys, not as equals
               With vast knowledge you can share.