Неделя е

Росен Русев
Автор: Р. Русев

Гледам как муха се блъска
в прозореца,
иска вън да лети,
или да си счупи главата в стъклото.
До мен котарака клечи
мухата се кани да хване.
Не ще я яде,
просто инстинкт,
показал е нокти.
А вън – ден пролетен,
хладен и облачен,
комшийката простира пране
и поглежда към мен.

Неделя е,
под  терасата двама пият кафе,
котаракът е мухата зарязал
и яде суха храна.
А е неделя.
Лягам.
Ще спя,
чак довечера ще се къпя,
понеделник е утре
и на работа ще отида изкъпан.