20, песен за Гоце Делчев

Величка Николова -Литатру 1
ПЕСЕН за ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
(в стил – народна песен)
Автор: Богданова Величка – Литатру

Лято се смее.
Жътва настана.
В комбайна пее
хубава Яна.

Пее за Гоце –
сърцат комита.
И той е хапвал
българска пита.

В кръг със хайдути
сядал е в Пирин.
Българско вино
 от мях е пийвал.

Кървави рани –
с билки превръзвал.
За люти битки
често е дръзвал.

Припев:

О, Гоце, Гоце, без гроб остана,
но теб опява хубава Яна.

А на Илинден – жертвен, победен .
ти си свят спомен, пример – потребен!

Литатру
България, София
14. 09. 2020 - (,от 1.1.2023 е в книгата ми - "НЕ ЗАБРАВА, Родино!")

*(изписване до 1945 година: Гоце Делчевъ).
Той е един от най-значимите български революционери... )