Я не знала

Галина Чехута
Я читала у книжках про війну
І дивилася про неї в кіно,
Про щасливу переможну весну,
Завойовану у битвах давно.

Я не знала про жорстокість гармат
Не ховалася від бомб у підвал,
Тільки чула про болючість утрат,
Коли ворог убивав наповал.

Я не знала, що таке динаміт,
Знала тільки світле щастя земне,
Бо прийшла після війни у цей світ,
Мирне небо зустрічало мене.

Я вважала, що мені повезло,
Та не знала, що сусідня земля
Затаїла у собі люте зло
І наказ: "Вбивати!" - буде з кремля.

Я не вірила у підлість людей,
Що були у мене в друзях колись,
У ненависть, що проллється з очей,
Бо ж вони мені у дружбі клялись.

Непокій вселила гнівна струна,
Холод смерті потягнув звідусіль,
Бо тепер прийшла й до мене війна,
Принесла мені і розпач, і біль…